Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2014 21:29 - Как Путин върна силните позиции на Русия в Близкия изток
Автор: pesho Категория: Политика   
Прочетен: 1456 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Режисираните от САЩ и Саудитска Арабия „революции“ в Близкия изток им дадоха голяма преднина в дестабилизирането и в битката за преначертаване на региона, но последните събития в Сирия върнаха Москва в голямата игра, категорични са експертите

imageДокато редица членове на Нобеловия комитет призовават Обама да се откаже от своята Нобелова награда за мир то днес позициите на Русия подчертават битката за мирно решение на конфликта в Сирия. 

Събитията в Либия и Арабската пролет в Близкия изток от гледната точка на Кремъл са едно тежко главоболие. Русия не успя да се противопостави на интервенцията на НАТО в Либия през 2011г. и беше критикувана и от арабските си приятели за продължаващата военна подкрепа в полза на държавната власт в Сирия, въпреки избухналата гражданска война. Сега обаче света вижда в Русия един балансьор, който се опитва да убеди войнствено-настървените американци, че войната може и трябва да бъде избегната. Руския външен министър заяви открито, че в Либия е действал външен сценарий, който няма да бъде допуснат и във Сирия. Сега в последните 2 седмици Русия може да отбележи най-добрите седмици от 2г. насам относно успехите им в Близкия изток. Гео-политиката е сложна игра, в която руснаците този път надиграват Барак Обама.

Путин си позволи открито да заяви на Израел, че ако повтарят удар срещу Сирия само още веднъж Русия ще отговори. Освен това в последните дни предложението на Москва срещна международната подкрепа, както и на ООН, а американците бяха принудени да отстъпят от силното си желание да ударят Сирия още сега. С предложението Сирия да предаде химическите си оръжия под международен контрол Русия изигра важна роля за предотвратяването на военните удари, които щяха да доведат до още много цивилни жертви, а и едва ли „бомбите могат да донесат мир, където и да е“, разсъждава международната общност, уморена от безкрайните интервенции на САЩ и Израел в Близкия изток, които само допринесаха за много по-голямо дестабилизиране и ислямизиране на региона. 

Сега новите власти в Египет открито заявиха, че САЩ подкрепят екстремистите от Мюсюлмански братя и задават въпроса „Как така САЩ води огромна война срещу тероризма с парите на собствените си данъкоплатци, а подкрепя организации като тази?!“. Протестиращи в Египет надигат глас в полза на Путин, в чието лице виждат балансьор, който да се противопостави на американците в Египет. Така например в Александрия наскоро протестиращи дигнаха огромен плакат на Путин с текст: „Bye, bye, America!“.

В Ливан Путин създаде връзки и оказва силна подкрепа на гръцката ортодоксална общност, посредством руското православие. Руския посланик в Ливан – Александър Засипкин постоянно присъства на мероприятия на местната гръцка ортодоксална общност, отбелязвайки „ние имаме специална връзка по между ни“. И явно действа, защото Русия спечели подкрепата и уважението на християните в страната, които го посрещат, така както сунитите в Акар (северно-ливанска област с голямо сунитско население) посрещат лидера на Турция – Реджеп Ердоган.

Но голямото завръщане на добрите позиции дойде определено с предложението Сирия да предаде химическите си оръжия. Голямата победа обаче, твърдят експертите, е не че Русия защити Асад и Сирия от американските ракети, което също е важна цел за Кремъл, а че възвърна авторитета на ООН. Тоест, оттук нататък всяка военна намеса без одобрението на съвета за сигурност на Обединените Нации, където Русия има право на вето ще бъде, както и трябва да е, незаконна. Това се случи в Косово, а наскоро и в Либия. „САЩ са длъжни да се съобразяват с международното право“ – това напомни Путин на американците с този блестящ ход относно кризата в Сирия. В интервю за „New York Times“ Путин отбеляза, че Русия по този начин е „Защитила международното право, което е единствения инструмент, който пречи на света да потъне в хаос“

image

Лев Бжежински – държавен секретар на САЩ и Осама бен Ладен. Бжежински посещава лидерите на Ал-Кайда в Афганистан по време на Съветската офанзива. САЩ и Саудитска Арабия финансират и въоръжават силите на Осама бен Ладен, а западната преса наричаше бъдещият терорист номер едно във света „Анти-съветски боец, повел Афганистан по пътя на мирът“

Във времето на Студената война Русия подкрепяше силно и Ирак и Египет, но и бащата на Башар Асад – Хафез Асад. Но сега е твърде рано да говорим, че Русия е върнала влянието си в региона на нивото от Съветския съюз. Американците и Саудитска Арабия, като техен най-верен съюзник не се свенят дори да финансират екстремистки организации, за да постигат целите си. Както подкрепяха Ал-кайда по време на съветската офанзива в Афганистан – саудитците отделяха по 200млн долара годишно, американците наполовина, но осигуряваха оръжия на бойците на Осама бен Ладен, така и сега подкрепят нейния фронт Ал-нусра в Сирия срещу правителствените сили. Както и да е, сега света вижда, че дори позицията на Русия спрямо Сирия да не е подходяща според тях тя поне има такава, докато Европа и САЩ са тотално объркани, а в момента и безсилни пред Русия да действат, както им се иска и както направиха в Либия и срещу Асад.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. zarenkow - "Режисираните от САЩ и Саудитска Арабия „революции“"
12.01.2014 21:41
Мислиш ли , че без САЩ или Саудитска Арабия разрушителният ефект от диктатурите върху обществата ще изчезне. Уникалното на хора като теб е , че търсят под вола теле и го намират щом трябва. Нямаш и най малка представа за общество , структурата му и проблемите му. Чети за да знаеш иначе ще си останеш комунистически трубадур, т.е. гайдар както му казвате там
цитирай
2. pesho - Гледам ти от много четене нищо не си ...
13.01.2014 20:05
Гледам ти от много четене нищо не си научил.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pesho
Категория: Спорт
Прочетен: 337419
Постинги: 167
Коментари: 173
Гласове: 343
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930