Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2014 08:24 - САЩ подслушвали президента на Русия
Автор: pesho Категория: Политика   
Прочетен: 727 Коментари: 0 Гласове:
0



САЩ подслушвали президента на Русия Това разкрива таен документ изнесен от Едуард Сноудън – „къртицата“ на ЦРУ, който разкри данни за масовото подслушване и следене на американски и чуждестранни граждани от държавните власти на САЩ

imageАмерикански шпиони, базирани във Великобритания, са подслушвали топ секретните комуникации на руския президент Дмитрий Медведев по време на визитата му за срещата на Г-20 в Лондон през 2009 година, пише вестник „Гардиън“, като се позова на огласен от Едуард Сноудън таен документ. Подробностите за подслушването са съобщени на брифинг, подготвен от Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ – най-голямата американска агенция за следене и подслушване, и след това са споделени с високопоставени служители от Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия (държавите от шпионския консорциум „Ешелон“ – бел.ред.)
imageРазкритията подчертават важността на американския шпионски център в Менуит Хил (снимката вляво), Северен Йоркшър, където са базирани стотици аналитици на АНС, отбелязва вестникът. Според доклада АНС започнала да подслушва комуникациите на делегацията на Медведев още в първия ден на пристигането му във Великобритания на 1 април 2009 година. Документът е придружен с две снимки на тогавашния руски президент, който се усмихва за световните медии заедно с тогавашния премиер Гордън Браун и Барак Обама на разговори между тях преди срещата. Следенето на руската делегация започнало само часове след първата среща на Обама и Медведев. „Гардиън“ коментира, че тези разкрития ще поставят в неудобно положение Белия дом преди  разговорите на президента Барак Обама с руския му колега Владимир Путин в кулоарите на срещата на Г-8 в Северна Ирландия.
Великобритания прехващала телефонни обаждания и следяла компютрите, използвани от официални представители, участвали в две международни финансови срещи на високо равнище в Лондон през 2009 година, съобщи в. „Гардиън“, цитиран от Ройтерс.
Вестникът твърди, че някои делегати от страни от Г-20 – двайсетте най-развити държави в света - използвали интернет кафета, които били оборудвани от британски разузнавателни служби така, че да четат кореспонденцията им и опити за нейното прочитане преди нейния получател. Причината е, че често получените писма бързо биват изтрити от получателите си. За целта е бил сформиран екип от 45 анализатори, които са получавали постоянна информация кой на кого звъни във всеки един момент. Документите разкриват още, че сред основните цели са били турският финансов министър и част от неговата делегация.
Данните допълват, че цялата операция е била разрешена от тогавашния премиер Гордън Браун. Събраната информация е била раздавана на британските министри и на самите участници в британската делегация с идеята, че така ще имат предимство при воденето на преговори с колегите си. Цялата операция е била ключов момент в създаването на механизъм, който да позволи събиране и използване на информацията в реално време.
Документите сочат още, че пилотният проект е бил „много успешен и е бил добре приет“. Остава неясно какви точно данни са били събрани и как са били използвани те.
Междувременно стана известно, че германската разузнавателна служба БНД е планирала да изразходва 100 млн. евро през следващите 5 години, които ще отидат за проследяване на електронната кореспонеднция, телефонните разговори и разговорите по скайп, както и активността в социалните мрежи на лица, представаляващи заплаха за сигурността на страната, съобщиха агенциите. Според министъра на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих това би помогнало извънредно много за индентифицирането на потенциални терористи и лица с криминално съдебно минало, които няма да бъдат допускани на територията на Евросъюза.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pesho
Категория: Спорт
Прочетен: 336421
Постинги: 167
Коментари: 173
Гласове: 343
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031