Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2014 18:11 - Обама като говорител на целия свят, Меркел като негова секретарка
Автор: pesho Категория: Политика   
Прочетен: 917 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Включвайки телевизорът си ние постоянно се сблъскваме с поднесените в тон с нашите партньори от Вашингтон и Брюксел тв-репортажи и глупави обобщения. Монополизираните медии налагат и монополизация над общественото мнение – те излъчват единствено „правилното“ мнение и позиция чрез своите тенденциозни предавания и емисии.

Ако слушаме всичко това и разчитаме на медиите като източник на информация ние вече сме разбрали, че:

  1.  “Международната общност“ одобрява налагането на санкции срещу Русия и не признава резултатите от референдума в Крим
  2.  “Европа“ е на същата позиция

Първо разбрахме за желанията на „международната общност“ от държавния секретар на САЩ – Джон Кери. После от медиите, които го „констатираха“ няколко милиона пъти. После разбрахме, че и Европа е на същата позиция. Или по-точно – Европа за пореден път просто няма собствена позиция, а повтаря тази на САЩ, въпреки че налагането на санкции срещу Русия не е само във вреда на руската икономика, а и за европейските държави. Особено за държави като България, която чрез своя могъщ президент и неговата смела евроатлантическа демагогия изяви подкрепата си за санкции срещу Русия и непризнаването на референдума в Крим. Росен Плевнелиев дори стигна по-далеч с изказването си, че

„Крим винаги е бил украински и ще бъде отново“

Навярно, когато Владимир Путин е чул втората част от изказването на българския си колега се е скрил някъде из необятния Кремъл от страх. Може би свръх-модерната ни армия ще предприеме действия за анексирането на Крим от Украйна. Колкото до първата част от поредното глупаво и непремерено изказване на нашия президент може само тъжно да се констатират липсата на исторически познания по конкретния въпрос.

Пет корпорации притежават всички медии в САЩ, както и редица медии у нас и Европа. Това е факт. За няколко десетилетия от около петдесет собственици на големи медии сега има едва пет. Монопола е на лице. Медиите са средството, чрез което узнаваме и се информираме за позициите на „международната общност“ и „Европа“. Тоест на целия свят и на целия европейски континент и държавите в него. Но нито САЩ, нито Германия са „говорители“ на целият останал свят. Десетки държави по света и в Европа заявиха позиция срещу икономическите санкции спрямо Русия или за признаване на референдума в Крим. В медиите обаче не чуваме за това. Явно това са някакви представители на „международната общност“, които не заслужават внимание. Нямат ексклузивното право на САЩ над думичката „демокрация“ и правото на собствено мнение. За какво им е? Нали Съединените щати казаха каква е позицията на „международната общност“. САЩ се държат като Древен Рим, а и ще свършат като него. Всичко извън пределите на Щатите се счита за „недемократичния свят“ (за римляните това са били варварите), които понякога трябва да бъдат „демократизирани“ чрез бомби и война и да не смеят да подаряват ресурсите си на американските компании, защото под същия демократичен лозунг отново ще се изсипят бомбите над главите им.

Великобритания е хубав пример. Oфициално лице крачеше по „Даунинг стрийт“ със секретен документ в ръка. За нещастие умели фотографи успяха да заснемат отблизо документа.

image

Неговото съдържание беше прочетено от „международната общност“ и потвърдено в последствие от самият Дейвид Камерън: Великобритания нито подкрепя санкции срещу Русия, нито има интерес от тях. Нещо повече – най-голямата във енергийна компания във Великобритания „Centrica”, която е собственик на компанията „British Gas”, ще започне директен внос на руски газ от октомври тази година. До сега Великобритания не купуваше руския газ директно, а през трета европейска държава.

Китай също не подкрепя санкции срещу Русия и не е на мнението на „международната общност“, че референдума в Крим е нелигитимен. Дори стана ясно, че през месец май най-вероятно ще бъде договорено изграждането на  газопровод от Русия до Китай, през който руската „Газпром“ ще доставя природен газ за ненаситната и необятна Небесна империя.

Съюзниците на Русия в БРИКС също подкрепят Путин. Вече споменахме за Китай. Индия също заяви, че няма да подкрепи санкциите.

Последната европейска държава, която заяви, че няма да подкрепи санкциите бе Чехия. В комюникето, разпространено от чешкия парламент се казва следното:

„Камарата на депутатите не подкрепи предложението на правителството за въвеждане на икономическите санкции срещу Русия в рамките на ЕС”.

Въпреки че линията САЩ-Германия се определя като позиция на целия свят и Европа стана ясно, че света е разделен относно санкциите и легитимността на Кримския референдум.

Италианския премиер ясно заяви, че Италия, която има тесни икономически и енергийни връзки с Русия не може да подкрепи санкциите и призова да се запази „линията на диалога“. Тоест, Италия също е на различно мнение от наложеното от Германия като „общоевропейско“.

Премиера на Люксембург с очевидно раздразнение заяви, че

„Между 28-те държави-членки на ЕС има и такива със съвсем различна позиция по въпроса“

Трябва да е ясно, че Полша, Германия и Франция, които имат интереси и пръст в извършения преврат в Украйна и контролираха онези групи „евромайданци“, идващи с автомати, бухалки и пистолети в центъра на Киев не са „цяла Европа“. И не всички държави в Европа, малки или големи са съгласни да бъдат послушни сателити на САЩ и НАТО. Има лидери, които водят политика спрямо интересите си, а не спрямо капризите на ЕС. Не случайно държави като Великобритания и лично нейния премиер, Дейвид Камерън, регулярно заплашват, че ще напуснат Евросъюза.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pesho
Категория: Спорт
Прочетен: 336489
Постинги: 167
Коментари: 173
Гласове: 343
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031