Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2014 21:37 - Истината: Защо България получава най-малко пари от ЕС ?
Автор: pesho Категория: Политика   
Прочетен: 2533 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 04.06.2014 21:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Истината: Защо България получава най-малко пари от ЕС ? Според мнозина България получава най-малко пари от европейските фондове, заради голямата корупция, но ето защо това не е така

image

Време е да разбием един голям мит, който ни насаждат – „българите са корумпирани и крадливи, за това ЕС отпуска най-малко пари за България“. Това не е вярно, защото от 2007г. сме вече 7 години член на Европейския съюз, а вместо предвидените и договорени за периода 2007-2013г. 6,7 млрд. евро до края на 2012г. България получи едва 2,5 млрд. евро., което съставлява 31% от договорените преди присъединяването ни средства по европейските фондове. За разлика от парите от еврофондовете то членския внос в ЕС България плаща в началото на всяка година. Той представлява 1% от БВП на държавата, или 600 млн.лв. годишно. Съответно вече сме платили 4млрд.лв. за членски вноски, което е 2 млрд.евро, но по паритетна стойност, поради много по-ниското равнище на цените в България, те са равностойни на около 6 млрд. евро.

Да оставим настрана, че те могат да бъдат използвани само за закупуване на стоки от държавите-членки в съюза, където и цените са много по-високи от българските и че могат да бъдат разходвани само за конкретни проекти, а не за покриване на спешни нужди, които държавата ни има. 

За следващия програмен период 2014-2020г. България отново ще получи най-малко пари от европейския бюджет

Повече пари от нас ще получат дори румънците и ново-присъединилите се към „европейското семейство“ държави, в някои от които не говорим просто за наличието на корупция, а на „феодални кланове“, които ще са реалните получатели на европейските пари.

И след като България получава най-малко пари от европейските фондове ние се опитваме да си обясним това с местната власт, с корупцията и тн. Преди няколко дни отново ни спряха парите по програмата за околната среда – причината не беше корупция, а някакви бюрократични глупости  - предното правителство скрило уведомително писмо от новото, новото правителство пък обвини предното…

Но корупцията в Европейския съюз е добила рекордни мащаби. В последния съвместен доклад на европейската антикорупционна агенция OLAF и Дирекцията на правосъдието на Европейския съюз се заключава, че корупцията в евро-фондовете на ЕС е достигнала исторически рекордно ниво – 323 млрд. евро годишно! А от това следва, че редовното спиране на евро-фондовете на България далеч не е обвързано просто с корупция, защото тези 323 млрд. евро годишно са откраднати най-вече от държавите-членки, които получават най-много и стократно повече пари от европейските фондове! Държави като Франция, която по програмите за ромска интеграция е получила 20 пъти повече пари от България и същевременно наруши европейското законодателство, касаещо прякото движение на хора в рамките на съюза като по нацистки експулсира цигани от България и Румъния. Колко България е откраднала от тези 323 млрд. евро годишно, след като получава жълти стотинки от евро-фондовете. Трабадурите на евро-атлантическата шайка обаче вменяват на българите, че са крадливи, корумпирани и некадърни и за това Европа давала най-малко пари на най-бедната държава-членка в съюза с минимална работна заплата 159 евро…

“Корупцията в европейските структури е достигнала небивали мащаби. Ако по-рано годишният обем на кражбите от европейските фондове се изчисляваше със стотици милиони евро, то днес той се изчислява с милиарди”, – е казано в документа.

Приведени са и конкретни цифри: “…от корупция страните на ЕС ежегодно губят 323 милиарда евро, което съставлява почти една трета от предложеният на ЕС седемгодишен бюджет за 2014-2020 година. Полицията и прокуратурата на страните от съюза за “Злоупотреба със служебно положение” и “Корупция” през 2013 година са повдигнали 67 800 наказателни дела”. 

Какви тогава са истинските причини България да получава най-малко пари от всички останали държави-членки?

Да, вината е свързана с българските политици и най-вече тези, които „преговаряха“ условията за членството ни в Европейския съюз. Те бяха корумпирани, но от самите европейски чиновници, които диктуваха условия, които обслужват тях и рушат пряко националния ни интерес. Хора като Меглена Кунева, която в интерес на френската „Париба“ договори затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлудуй“, което доведе за нас българите – 30 на сто по-високи сметки за ток. В последствие Кунева беше назначена на висок пост в „Париба“ и прибираше огромна заплата. Стана и еврокомисар. 

България получава най-малко пари, защото тя няма място в ЕС. Тя беше сред държавите от Източна Европа, които съюза побърза да „погълне“ след 1989г., за да увеличи геополитическото си влияние в региона и да отслаби руските позиции. Същата борба сега се води и за Украйна, но украинците са обхванати от нашия евро-оптимизъм. Те не виждат желанието на държави като Великобритания и Германия да напуснат съюза. То просто нараства ежедневно.

Илюзиите, свързани с ЕС в общественото съзнание, насаждани от пропагандата, започнаха да се разсейват твърде бързо. Ако в края на 2004 година приблизително половината от българските граждани считаха, че след като България стане член на ЕС, жизненото равнище ще се повиши и защитеността от престъпления ще нарасне, то около година и половина след присъединяването, позитивните очаквания спаднаха значително, до около една трета от анкетираните граждани. В отговор на въпроса „Промени ли се вашето собствено материално положение след влизането на България в ЕС“ националното проучване от май 2008 година дава следните резултати: близо 40 % отговарят, че материалното им положение се е влошило, само 10 %, че се е подобрило, а за останалите 50 % то е останало същото.

 

 




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. getmans1 - А,
02.04.2014 22:07
задаваш ли си въпроса защо Германия иска да напусне съюза? И Великобритания?

Кажи къде е този Рай, само да получаваш?

Да парите не ни стигат, но кога ли са ни стигали! Идват почивните дни за Велик ден и виж какво става по границите на бедната ни Родина, по МОЛ-овете, по ХИПЕРмаркетите.

ДА винаги трябва да искаме повече,повече и повече, за да има прогрес а не само да ревем като „вдовици“ НИКОЙ НЯМА ДА НИ ДАДЕ ей така.
цитирай
2. batogo - !!!:))) Всичко си има цена...
03.04.2014 08:33
Ако ти искам пари, за да си достроя къщата и да си оправя двора, а след като ми ги дадеш отида да ги изпия в кръчмата или си купя скъп часовник, за да се фукам с него, ти втори път ще ми дадеш ли пари да си дастроявам къщата и да си оправям двора?! Европа е подредена общност със строги правила, а не разграден двор като България. За да ни е полезна, трябва да се научим да спазваме правилата на играта и да се отучим да пробутваме селските си тарикатлъци, от които губим. Жизненото равнище се повишава не с празни приказки, обещания и обвинения, а с компетентна, творческа работа и почтеност. А руското влияние у нас носи само деградация! :)
цитирай
3. pesho - Съгласен съм с вас само че две неща са ...
03.04.2014 09:29
Съгласен съм с вас само че две неща са неясни.Защо българските производители получават едва 25% субсидии от тези които получават западните им колеги и защо България ще получи най–малко пари на глава от населението за следващия програмен период,по–малко дори от Хърватия.
цитирай
4. batogo - !!!:)))
03.04.2014 14:22
Защото субсидии се дават за перспективно развитие на бизнес, а не за имитация на такъв. Освен това информацията, която се свежда до българските граждани от политиците относно договорите за субсидии и безвъзмездни помощи обикновено не съответства на реалностите, а е манипулирана спрямо конюнктурните интереси на определени кръгове. Когато договорите се публикуват в интернет-страниците на министерствата в пълен текст, тогава можем да говорим за реална информация. Според мен...
цитирай
5. pesho - Критериите на тези които решават за ...
03.04.2014 22:36
Критериите на тези които решават за тези фондове ми приличат малко на нагласена обществена поръчка в България.Условията са такива че само определен кандидат да се впише в рамkите.
Освен това субсидирането е абсолютно непазарен елемент,в които няма никаква логика и не отговаря на никаква финансова дисциплина.Да не говорим за това че много производители на запад разчитат много повече на субсидии отколкото на реализирана продукция.
цитирай
6. batogo - !!!:)))
03.04.2014 23:10
На Запад има конкуренция, а не връзкарство. Това, което ни пречи да участваме в играта на Запада адекватно е шуро-баджанашкото ни мислене, съчетано със селски тарикатлъци, които там не вървят. Нещата между нас и Запада са несравними, защото там пазарът иска качествен продукт, а не "наш човек". Добре е всеки да се изказва върху неща, които познава и разбира... :)))
цитирай
7. pesho - Тезата че видиш ли в България всичко ...
05.04.2014 18:01
Тезата че видиш ли в България всичко е пошло както ни го втълпяват някои хора,а на запад всичко е страхотно и има правила които се спазват е една голяма лъжа.Бил на Запад,живял съм на Изток,в Африка и ще ти кажа че на на Запад има фалш, лицемерие и груб материализъм.На Изток има духовност,затова Изтока и Запада никога няма да намерят общи неща които да ги свържат и винаги ще бъдат в конфликт.Това е и основата на конфликта на Запада с Русия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pesho
Категория: Спорт
Прочетен: 336438
Постинги: 167
Коментари: 173
Гласове: 343
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031