Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2014 19:41 - България – пешка на НАТО или троянски кон на Русия?
Автор: pesho Категория: Политика   
Прочетен: 745 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.04.2014 22:15


Виктория Нуланд, помощник държавния секретар на САЩ мина и замина през България. И както „всяко чудо“ и това беше „за три дни“. Нивото на българската журналистика не позволява подобно събитие да бъде анализирано и отразено детайлно. А и стана ясно, че нашите американски партньори изрично са ни забранили да оповестяваме за предстоящата визита на г-жа „майната на ЕС“, което тотално „обезоръжи“ представителите на четвъртата власт у нас. Разбира се, президента Плевнелиев, който напоследък е обзет от евроатлантическа войнственост и дори препоръча не само санкции, а и фронт срещу Русия не можа да скрие гордостта си от фактът, че е посрещнал такъв високопоставен гост. От Президенството не спазиха заръките на Белия дом и съобщиха, че Нуланд е в България и се е срещнала първо с Плевнелиев, а след това и с Орешарски. 

Тук е важен реда, в който важния гост е посетил държавниците ни. Първо се е срещнала с гордия евроатлантиец – Плевнелиев, а после с министър-председателя Орешарски.

Сега очакваме друг важен гост – генералния секретар на НАТО – Андерс Фог Рамусен. Точната дата на неговата визита също се пази в тайна. Но и той и госпожа Нуланд идват в България, носейки важни инструкции, които като техни партньори очакват да изпълним.

Всичко, което Вашингтон и НАТО искат от нас е срещу нашите национални интереси и е най-големия аргумент, доказващ простичкия факт, че България не принадлежи към евроатлантическата диаспора. По исторически причини – в цялата ни история настоящите ни тъй наречени „партньори“ в НАТО, начело с Турция, са били наши съперници или в най-добрия случай са действа вли и водели политика, която не е в наш интерес. И по чисто прагматични причини като фактът, че България няма нищо общо със събитията в Украйна, където НАТО и Русия отвориха поредната страница от безкрайната студена война помежду им. Като член на НАТО и ЕС обаче ние (под инструктаж) не признахме референдума в Крим за легитимен, следвайки линията на западните ни колонизатори, пардон – партньори, подкрепихме санкции срещу Русия, макар ние да сме държавата, която ще пострада най-много от мащабни икономически санкции срещу Русия, тъй като например 90% от доставките на газ за България идват от Русия, участваме в провокациите срещу Русия в Черноморския басейн и наши политици като външния министър, Кристиан Вигенин, президента Плевнелиев и други изявени горди членове (наблягам на думата „членове“) на „евроатлантическото семейство“ ежедневно се престарават в изказванията си срещу лошия Путин и лошата Русия, опитвайки се да се изтъкнат пред своите господари отвъд Океана.

След събитията в Украйна и едва успелия преврат и последвалия референдум в Крим Запада активизира своите „буфери“ в Източна Европа и Балканите

Русия и САЩ започнаха да местят своите „пешки“ по геополитическата шахматна дъска. С оглед на това и зачестилите визити на хора като помощник държавния секретар на Съединените щати и ген.секретаря на НАТО българската общественост трябва да е наясно какво искат от нас тези важни люде, които кацат тайно в София и си тръгват след час-два. Можем да очертаем следните изисквания:

- Увеличаване военната техника и присъствие на НАТО/САЩ на територията на България. Тази възможност изказа и самия министър на отбраната – Ангел Найденов.

- Провалянето и възпрепядстването на важни руски енергийни проекти като „Южен Поток“ и окончателното затваряне на сагата „Белене“ – един енергиен проект, обвит от сянката на спекулациите, откровенните лъжи, полуистините и…голямата геополитика.

- Превръщането на България в плацдарм за всяка военна операция на НАТО/САЩ по Югоизточния фронт на алианса. Това означава, че след като в авиобаза „Граф Игнатиево“ НАТО инвестира 50 млн. щатски долара страната ни ще се превърне в плацдарм срещу Русия.

- Отпадането на мораториума за проучване/добив на шистов газ – нещо, за което американското посолство отдавна лобира и притиска правителствата на България

Ако някой може да ми посочи поне едно от тези искания, или по-точно – нареждания, към нас, което не противоречи на собствените ни интереси моля да си носи дрегер и тест за наркотици, когато идва да ми го заяви. Иначе адекватен човек, колкото и да мрази Русия и да е радостен от факта, че България е сателит на САЩ не би твърдял подобно нещо. Интересно е обаче, или поне на мен ми прави впечатление, че русофобите не са запознати нито с подобни факти, нито с подобни перспективи. „Това е САЩ! Най-демократичната държава в света, грижеща се за световния мир – щом американците го искат, значи е okay!“ – по този малоумен начин работи подсъзнанието на хората, водени от пещерна русофобия, анти-комунизъм и подвласт ни на диалектиката за САЩ – „империята на доброто“ и Русия – „империята на злото“. Обзалагам се, че това правителство ще изкара целия си мандат. Въпреки че след близо една година пиене на кафенца, хепънинги и флашмоби то трябваше да се срине. Кабинетът „Орешарски“ стриктно и чинно изпълнява това, което му се казва от Брюксел и Вашингтон. За да премине всичко гладко желанията на протестиращите, яхнати от „блогъри“ като Асен Генов ще почакат малко. САЩ и НАТО се нуждаят от стабилно правителство, което да изпълнява това, което се иска от България. Е, имат го. Няма нужда да го махат.

Запада обаче, съответно и неговата агентура, проспаха простичкия факт – Владимир Путин не е пияния Елцин, който навремето махна с ръка към Леонид Кравчук и му заяви, че Крим не му трябва и му го подарява. Путин се превърна в обединител на руската нация и одобрението сред поданиците му не случайно вече е рекордните 80%. Путин възроди изпадналата в колапс след краха на СССР Русия. Русия вече не е регионална държава, тя отново е фактор в глобалната политика и не може да не се съобразяваш с това. Както каза бившия шеф на Пентагона, Робърт Гейтс – събитията в Украйна бяха една ненужна провокация срещу Русия, застрашаваща световния мир. Трудно е да наречеш господин Гейтс „рубладжия“ или „комунист“. Той просто изтъква безспорните факти: НАТО иска да откъсне Украйна и да я превърне в своя пореден буфер. Подчинявайки Украйна НАТО излиза на границата на Русия. А подредения от хора като въпросната госпожа Нуланд временен кабинет в Украйна на драго сърце изпълнява важните си задачи, поставени от тези, които го назначиха. Временното правителство форсира асоциацията на Украйна с ЕС, изяви „желанието на Украйна“ да се присъедини към Северноатлантическия алианс и най-вече: излезе от Договора за неразпространение на ядрено оръжие и започнаха преговори за поставянето на НАТО-вски ядрени оръжия в Украйна. Тоест НАТО е на път да разположи ядрено оръжие на границата на Русия.

Подобни решения, взети от временно правителство, което беше разкрито, че е подредено и назначено от Вашингтон и чийто лидер – Арсений Яценюк е получил мизерните 7% на президентските избори през 2009г. не може да изяви волята на около петдесет-милионния украински народ. Особено на Югоизточна Украйна, която отказва да признае новата власт и където живеят предимно руско-говорящи хора, подкрепящи Русия и сваления президент Виктор Янукович. Нужно е само да се погледне лингвистичната карта и картата, показваща как е гласувано на изборите в Украйна (долу).



Вашингтон и Брюксел бягат от подобни факти както Кличко бягат от нашия Кубрат. Двамата братя Кличко пък бягат от въпросите за тъмното им минало и смущаващи познанства с лица като Саша Белий. След като крайно-десните фашизоидни борци за „европейското бъдеще на Украйна“ изиграха своята роля сега новата власт започва да се отървава от техните лидери и от самите тях. Садомазохиста Саша вече е мъртъв, готви се поставянето извън закона на крайно-десните организации, чиито представители идваха с автомати и бухалки на „Майдана“, а Запада ги представяше за „мирни демонстранти“, чисти като момина сълза, борещи се за членство в ЕС. Джон Макейн беше сред високопоставените им поддръжници от Вашингтон. Срещата му с тях и Кличко ми напомни за срещата на Збигнев Бжежински – съветника на президента Картър с тогавашния наричан „борец за мир“ и бъдещ терорист номер едно – Осама Бин Ладен. САЩ не се свини да праща инструктори от ЦРУ, които сега обучават вливащите се през Йемен и Турция ислямски радикали в Сирия, защо да се притесняват да използват крайно-десни мозъчно ограничени индивиди от украински произход? Нали е в името на „демокрацията“!

Сега Турция получава чудесна възможност да форсира неосманските амбиции на Реджеп Ердоган. Русия е увеличила разузнавателните полети по Южния фланг, граничещ с България. Американски военни кораби тайно навлизат в Черно море. Сътрудничеството срещу сочения в докладите на САЩ „бъдещ стълб на Балканите“ (това също много ни устройва, нали?) – Турция и Вашингтон ще се засили още повече. САЩ вече обяви, че „Европа за пореден път е показала колебание“, визирайки неохотата или отказа на страните-членки на ЕС да въведат строги санкции и да провокират Русия, което е в противовес с интересите на самата Европа, а Турция – втората най-голяма армия (след тази на САЩ), водена от ислямиста Ердоган с охота ще се превърне в най-дейния съюзник на Съединените щати срещу Русия (хайде да не намесваме пак историята…).

Не може да не обърнем внимание и на алтернативите, които се предлагат на енергийно-зависимите от Русия Европа и в частност България. „Спеца“ по енергетика, чиито любими теми са „енергията от възобновяеми източници“ и „енергийната ефективност“ – Р.Плевнелиев ни предложи невероятната алтернатива на руския газ (пак подчертавам, че 90% от газа за България идва от Русия). След визита в Катар Плевнелиев предложи да заменим доставките от Русия с доставки от Катар. Случвало ли ви се е да разкажете тъп виц, на който хората се смеят не защото е забавен, а защото е твърде тъп?

В САЩ пък дупчат за лудо за добив на шистов газ. Перспективите са добри – според експертите САЩ имат потенциала да изместят дори Саудитска Арабия като лидер по добив на газ и нефт през 2017г. Такава е прогнозата на Международната Енергийна Агенция (МЕА). Сегашните лидери са именно Саудитска Арабия, която е основен съюзник на САЩ в региона на Близкия Изток и Русия. Европа и американското лоби у нас вече виждат как няма да са енергийно-зависими от Русия. Важната подробност тук е, че СА и Русия може да изгубят лидерството си в добива на газ и нефт от САЩ поради усиления добив на шистов газ, но това ще е само за около пет-шест години. Уловката е в това, че шистовия газ е с по-краткотраен живот, залежите се изчерпват, трябва да се дупчи все по дълбоко и не са рентабилни колкото конвенциалния. Именно тази част от доклада на експертите трябва да се вземе под внимание. Политиката е изкуството да прогнозираш, да си далновиден и да не живееш „от днес за утре“. Пет-шест години са нищо, а после? Ще преговаряме с „Газпром“ с подвити опашки и познайте каква „хубава“ цена ще получим като оферта. И не, това е просто бизнес, не може да се сърдим. Освен, ако не сме Украйна, която дължи няколко милиарда на Русия, но пък с цялата си наглост иска ниска цена на доставяния от Русия газ и иска да го препродава в Европа. Първото качество европейци, тоест по-на Запад вече потриват ръце как Украйна ще купува газта и ще им я продава на по-ниски цени от тези, на които го е получила.

Членството на България в ЕС и НАТО е като „топлото“

1. Никой не те е питал

2. Поставят ти неизгодни условия, а опция да се откажеш от „услугите“ няма.

3. Ако все пак отрежеш тръбите пак ще плащаш.

4. Цената е твърде висока…

 

Гросмайстор Веселин Топалов бе световен шампион по шах. Геополитиката и съревнованията на международната арена не се различават особено от играта на шах. Световните сили местят своите пешки по дъската в една безкрайна партия, определяща настоящето и бъдещето на самите пешки като нас. Ако и в политиката имахме един гросмайстор като Топалов нещата щяха да са съвсем други. А Земята продължава да се върти. Света вече не е еднополюсен. Държави като Китай и Русия вече са фактор, с който САЩ трябва да се съобразява. Колкото до „сирачето“ България – тя винаги ще следва сляпо своя настоящ „осиновител“.И нека българските политици се замислят над факта, че пешката в шаха е най-слабата и най-многобройната фигура, понякога я жертваш, понякога я заменяш…

 

Автор: Hugo ©han

06/04/2014





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pesho
Категория: Спорт
Прочетен: 337417
Постинги: 167
Коментари: 173
Гласове: 343
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930