Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2014 21:26 - Учебник по история: САЩ са подкрепили Априлското въстание, българите живеели щастливо като роби
Автор: pesho Категория: Политика   
Прочетен: 1675 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Учебник по история за 3-ти клас „учи“ малките деца, че българите живеели добре по време на Турското робство, а Съединените щати са „подкрепили Априлското въстание“

image

Промиването на мозъци започва от все по-ранна възраст. Българската история отдавна е представлявана тенденциозно и манипулативно в учебниците, а опита да се извърши подмяна на ценностите и историческата памет на нашия народ продължават с всякакви гнусни действия като премахването на велики български автори, защото творчеството им е неудобно пред нашите нови „партньори“ и не се вписва в „евроатлантическите ценности“, които ни убеждават, че „изповядваме“. Трудно е иначе да бъде обяснено как така днес сме „партньори“ с Турция в НАТО, какво ни чака, когато Турция стане „бъдещия стълб на Балканите“, каквато роля отреждат американците на съседната ни държава в региона ни. И ако дори просто погледнем – повечето държави в НАТО са били против България в цялата й история, както Великобритания, която силно е подкрепяла Османската империя, например. Може би за това е много важно темата за освобождението на България и Турското робство, колкото и да е трудно, да бъде изкривена, защото тя не може да бъде подменена така лесно, както други въпроси от нашата история.

Във въпросния учебник – „Човек и общество“ за 3-ти клас дори се стига до твърдението, че САЩ е подкрепила Априлското въстание. За тази безумица и още други, съдържащи се в „учебника“ сам алармира директорът на историческия музей в Добрич – Костадин Костадинов.

„За Османската империя ще научите, че „немюсюлманите имали право да изповядват вярата си… в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници… в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията“ (стр. 60). Въобще идилия, мед и мляко текат по улиците, а доволната рая пее радостни песни за султана”,  коментира историкът с възмущение.

Това обаче не е най-страшното в учебника за третокласници. В урока за цар Симеон Велики на 48 стр. ще научите, че „Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало“. Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно. Последният български цар Иван Шишман от Второто Българско царство пък въобще не е споменат дори и с една дума.

За още по-голям срам на авторите Апостолът на Свободата Васил Левски е представен като организатор на някакво въстание, но срещу кого и защо – остава пълна тайна. Особено покъртително е описано залавянето и обесването на Левски. Цитатът в този урок на стр. 66 гласи:

„Той създал комитети за подготовка на общо въстание… но ПОЛИЦИЯТА заловила Апостола и съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“.

По въпроса толкова, обесването не е споменато…

И ако това ви звучи скандално, почакайте да стигнете до страница 68, където е описано Априлското въстание. От там ще научите новината, че въстанието е съпроводено с протести в САЩ!!! Да, няма грешка – Америка се вдигнала на протест! Ето и точния цитат:

„Хората в Западна Европа и Съединените щати протестирали срещу султанската власт“ .

Добре, че са били западните европейци, повечето от чиито държави са подкрепяли „болния човек на Европа“ поради личните си интереси и американците. И нали било много хубаво Турското робство от какво са се възмущавали и срещу какво и кого са протестирали? И в крайна сметка защо празнуваме, че сме се освободили? И още колко дълго ще помним какво празнуваме, живейки в този анадолско-евроатлантически буламач?

 



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. born - Видиотяването на нацията е задача № ...
01.09.2014 21:28
Видиотяването на нацията е задача № 1. Прости и тъпи хора лесно се управляват.
цитирай
2. fascindoo - Идиотско и факт, но това започна отдавна...
01.09.2014 22:27
В турската националистическа политика България винаги е заемала централно място особено по времето, когато премиер, а после и президент беше Тургут Йозал. Негови са думите:
“Един ден Булгаристан ще бъде наш, само че този път ще го купим!”,
които при неоосманизма имат ново, много опасно звучене.

Особено сега, когато турски президент от онзи ден е вече бившия премиер Реджеп Тайип Ердоган.
И когато е в действие
Ре-инженираната от САЩ външна политика на Турция за локален етап на Глобализма и римейк на османското господство!

Кое е идиотското днес? Идиотското е от такива "неразбиращи" като
Човечето-президент Росен Плевнелиев.
Учебниците са следствие...
цитирай
3. pesho - Денят в който турците заклеймят ...
01.09.2014 22:42
Денят в който турците заклеймят Ататюрк като национален предател и премахнат портретите му-Господ да ни е на помощ,...или Русия.
цитирай
4. renterra - Позор!
01.09.2014 23:59
Не знам защо трябва по сто пъти да се пренаписват учебниците по история - всеки път да се нагаждат към философията на управляващата политическа доктрина! Преди беше велика българо-съветската дружба, датираща още от Средновековието, сега пък Щатите, които изсипаха безброй много бомби върху беззащитна София през 40-те години, ни станаха първи защитници в епохата на Възраждането! Срам и позор!!!
цитирай
5. анонимен - А на Шипка турците се ни освободили ...
02.09.2014 08:06
А на Шипка турците се ни освободили от руско робство. "Обикновена демокрация".
цитирай
6. pravda - "Топчето пукна, Европа ст...
02.09.2014 10:23
"Топчето пукна,
Европа стресна,
САЩ скокна
Клисура да брани."
Даже предците на самия Обама са слезнали от дървото специално за да се включват в простестите срещу султанската власт.
Левски няма какво да бъде обсъждан-сепаратист-терорист,платен от комунистите в Русия.
А значението на войните на Симеон I бледнеят пред "бащата на страната" - Дж Вашингтон и неговите войни с индианците и следите,които те са оставили.Заради това и авторите на"учебника"се отнасят така пренебрежително към Великия български Владетел.

Тази "история",която днес децата учат,е просто продукт на днешната политика-срамна и позорна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pesho
Категория: Спорт
Прочетен: 337303
Постинги: 167
Коментари: 173
Гласове: 343
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930