Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2014 15:50 - Владимир Путин посъветва Ердоган да внимава какви ги върши
Автор: pesho Категория: Политика   
Прочетен: 1429 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Президентът на Русия побеснял в телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган, съобщава „Moscow Times“

image

Според известния англоезичен руски вестник „Moscow Times“, Владимир Путин и Реджеп Ердоган са провели наскоро телефонен разговор, в който Владимир Путин е дал ултиматум на турския си колега да прекрати подкрепата си за Ислямска държава и да преустанови опитите си да се намесва във вътрешните работи на Сирия.По време на телефонният разговор между двамата лидери Владимир Путин е изразил позицията си, че повече не може да търпи явната подкрепа на Турция за джихадистите от Ислямска държава – две обвинения, изказани и от администрацията на Барак Обама чрез Джон Кери и Джо Байдън, след като Турция реши да бомбардира позициите на кюрдите в Кобани, които се бият срещу джихадистите в ключовия град и от самата турска опозиция. Фактите също са красноречиви.

Анкара се опитва да се измъкне от това да води политиката, която Вашингтон им диктува относно Близкия Изток и продължава да подпомага наемниците в Сирия, които се бият срещу правителствените войски. Турция прекарва наемници през границата си със Сирия и осигурява финансова и военна подкрепа. Освен това Турция е замесена в нелегален трафик на петрол, заграбен от джихадистите в Ирак и Сирия. Петролът се транспортира до турското пристанище в Сейхан, от където се заминава за Израел с танкери на Palmali Shipping & Agency JSC – турско-азерска компания на милиардера Мубариз Гурбаноглу. На пристанището в Ашкелон израелските власти осигуряват фалшиви сертификати за произход от Елиат, а след това го изнасят за Европейския съюз, където всички се преструват, че вярват в израелския произход на петрола. За Реджеп Ердоган свалянето на Асад означава победа над един от най-големите му врагове.

imageВ разговора Путин побеснял и категорично предупредил турския президент да не се меси в бъдеще във вътрешните работи на Сирия, защото в противен случай Русия е готова да попречи на Турция да разгърне катастрофална война в региона.

Потресеният Ердоган попитал Путин дали това означава пряка заплаха за Турция, на което руският президент отвърнал:

“Господин президент, можете да интерпретирате думите ми както поискате.”

На фона на това Русия най-сетне достави на Сирия ракети тип S-300. Далекобойните противовъздушни ракети са жизненоважни за правителствените сили, които вече три години се бият срещу вливащите се от целия Близък изток наемници и джихадисти – основно от сирийския клон на Ал Кайда – Фронт Ан Нусра и Ислямска Държава. През май 2013 г. руския президент проведе разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, след като израелските военновъздушни сили нанесоха непредизвикан въздушен удар над Сирия. Путин заявил на Нетаняху, че „Русия ще отговори“, ако Израел отново си позволи да нанесе удар по територията на Сирия.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pesho
Категория: Спорт
Прочетен: 337733
Постинги: 167
Коментари: 173
Гласове: 343
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930